Jenis Cerita Yang Ada

Yang Ikut Duakaki

Rendahkan Volume Kalau Musik Memekak,, Hehehe

Kerana Tidak Semua Yang Dirancang Menjadi Kenyataan

July 24, 2013

Butir Nangka

Nama kuih ni kadang-kadang ada jugak yang panggil Badak Berendam. Mana-mana pun boleh, yang pastinya bahan-bahan dia tak ada kaitan sikitpun dengan badak. Apatah lagi yang jenis suka berendam. Heh heh.

Disebabkan aku ni bukannya jenis yang suka buat benda yang rumit-rumit, resepi yang aku belajar semua yang pasti senang je. Kalau ini pun susah p duk diam-diam beli dekat bazar ajelah. Jangan bising. Heh.

Okeh, meh nak cerita apa yang aku buat untuk wujudkan pemanis mulut yang dinamakan Butir Nangka neh. 

Untuk untuk buat badak (tiruan)
- setengah plastik tepung beras pulut
- air 
- garam
-pewarna (selalunya orang buat warna hijau. Nak letak warna kuning ke merah ke tak de hal).

Untuk buat tempat berendam
-Santan satu kotak (payah nak cari kelapa dekat rumah aku ni).
-air
-2sudu gula (ikut rasa sendiri, kalau nak manis boleh tambah lagi)
-daun pandan
-garam sikit
-satu sudu besar tepung jagung (nak bagi pekat sikit)


Cara-cara
-masukkan air sikit demi sedikit dalam bekas tepung, pewarna dan uli sampai jadi doh. 
-jadikan dia bulat-bulat (atau bujur atau ikut suka bentuk apa nak (bentuk badak pun tak de hal).
-panaskan air dengan daun pandan. dah mendidih, masukkan butir nangka tadi. Bila dah terapung, masaklah tu.
-angkat, dan letakkan ke dalam air biasa, bagi rehat kejap.

Tempat berendam
-campurkan semua bahan untuk kuah dan panaskan di atas dapur. Sentiasa kacau sebab nanti santan tu akan berketul-ketul. Dan agak-agak panas, toskan butir nangka yang dah masak tadi, masukkan ke dalam periuk santan tadi.
-biar mendidih kejap, dah masak...


Gile senang. Kalau payah lagi tak tau lah. Kehkehkeh. Ini dia lebih kurang. Baru je aku buat tadi petang


kbai 

>_<





No comments:

~~